Skip to main content
Jalostustiedotteet

Keuhkoödeema dreevereillä

By Päivitetty 14.5.202414 toukokuun, 2024No Comments

Mikä keuhkopöhö (ödeema) on?

Keuhkopöhön ( keuhkoödeema, ruotsiksi lungödem) käytetään myös nimeä jahtiödeema (jaktödem) tavallisimmat oireet ovat hengitysvaikeudet metsästyksen yhteydessä tai heti sen jälkeen sekä epänormaali väsymys. Välittömästi jahdin jälkeen koira vaikuttaa useimmiten väsyneemmältä kuin terveen koiran odottaisi olevan. Muutaman tunnin ajan metsästyksen päättymisen jälkeen voi tavallisesti kuulla ja nähdä koiran vähän yskivän ja joskus koira istuu mieluummin kuin makaa ja pitää kuonoaan yläviistossa. Koira hengittää nopeita ja syviä hengenvetoja, jopa 60-100 vetoa minuutissa. ( Hengitysfrekvenssin laskeminen tulee tehdä koiran maatessa tai istuessa paikallaan, helpoiten pienen matkan päästä laskien hengenvedot minuutin ajan.) Tilanne kestää n. 4 tuntia, joskus jopa 2 vuorokautta metsästyksen jälkeen. Useimmiten koira parantuu itsestään, mutta tilanne saattaa pahentua ja joskus koira voi jopa menehtyä muutaman vuorokauden kuluessa. Jos koiralla on suuria hengitysvaikeuksia tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos koirallasi on ilmennyt edellisen kuvauksen mukaisia oireita, ole hyvä ja täytä lomake ja lähetä se jalostustoimikunnan puheenjohtajalle. Ilmoita myös saako tiedot julkistaa.

Jalostustoimikunta muistuttaa, että hallituksen päätöksellä (18.12.2016) koiraa ei suositella jalostukseen, mikäli sen vanhemmilla, täyssisaruksilla tai jälkeläisillä on todettu ödeemaa.

Ruotsissa on tehty laajaa tutkimusta keuhkopöhön esiintymisestä dreeverirodussa ja sitä periyttävistä koirista. Ruotsinkielisen artikkelin aiheesta voit lukea täältä


Artikkeleita ödeemasta

Lisensiaattityö

Tiina Nikupeterin ansiokas lisensiaattityö METSÄSTYKSEN YHTEYDESSÄ SYNTYVÄ KEUHKOÖDEEMA DREEVEREILLÄ löytyy yliopiston tietokannasta tai voit tutustua siihen täällä.

Ödeemalista

Tällä hetkellä Jalostuksen tavoiteohjelmassa ei suositella sellaisten koirien jalostuskäyttöä, jonka
pentuesisar tai jälkeläinen on sairastunut ödeemaan. Itsestään selvää on myös, ettei sairasta
koiraa käytetä jalostukseen.

Katso lista ödeemaan sairastuneista koirista täällä.

Ödeemakohtaus videolla

Videoiden koiralla havaitaan tyypillinen hengitysvaikeus ödeemakohtauksen aikana, ja hengitystaajuus on kiihtynyt. Koira pyrkii kohoasennolla helpottamaan oloaan. Hengitystaajuus on kiihtynyt ja koiralla havaitaan apuhengityslihasten käyttöä (huomaa vatsalihasten pumppaava liike).