Skip to main content
Koulutustiedotteet

Tarkentavia tulkintaohjeita

By Päivitetty 21.12.202121 joulukuun, 2021No Comments

Hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 10.12.2020 seuraavat tulkintaohjeet DRAJ/DKAJ-sääntöihin ja ohjeisiin liittyen:

a) Tracker Artemis -tutkan ääninäyteominaisuus

Aäninäyte-toiminnolla saatava tieto koiran ajamisesta voidaan tulkita ohjeiden edellyttämäksi paikannuslaitteeseen soittamiseksi. Tuomarien on varmistuttava, että heille soitettava ääninäyte on tilattu varmasti koeteltava koiran laitteesta.

b) Ajon alkamisen toteaminen paikannuslaitteesta

Ajon alku voidaan todeta paikannuslaitteeseen soittamalla. Tuomarien on pyrittävä viipymättä kuulemaan ajoa myös ilman paikannuslaitetta. Jos ajoa ei kuulla lainkaan ilman paikannuslaitetta, se lasketaan menetetyksi hakuajaksi.

c) Hakunumeron antaminen lyhyissä hauissa

– Mikäli hakua ennen yöjäljen löytymistä tai ylösottoa ehtii tapahtua niin vähän aikaa, etteivät tuomarit voi arvostella hakua, merkataan hakunumeroksi – (viiva). Tällöin koirakohtaiseen pöytäkirjaan tuleva hakunumero määräytyy vain toisen erän haun mukaan.
– Mikäli haut ovat molemmissa erissä näin lyhyet ja kumpaakaan ei voida arvostella, voidaan koiranohjaajan niin halutessa koetella koiraa koeajan päätyttyä sen aikaa oletusti tyhjässä maastonkohdassa, että haku voidaan arvostella. Tällöin koiraa ei voida haun takia sulkea kokeesta. Mikäli koiranohjaaja ei halua koetella hakua koeajan jälkeen, annetaan koiralle päivän hakunumeroksi 3 ja lisätietoihin kerrotaan hakunumeron syy.