KeuhkopöhölomakeSinulle, jonka dreeverillä on epäilty keuhkopöhöä (jaktödem)!

Vuosien ajan on Ruotsin maatalousyliopistossa tehty eläinlääketieteellistä tutkimusta satunnaisesti valituista dreevereistä sairauksien selvittämiseksi, erityisesti niiden hengitysvaikeuksien, jotka esiintyvät metsästyksen yhteydessä.

Tulokset osoittavat, että keuhkopöhö on monisäikeinen ongelma, joka ei todennäköisesti periydy suoraan tunnettujen tai epäiltyjen kantajien kautta. Periytyvyyden on laskettu olevan n. 0,3, eli 30:tä prosenttia koko variaatiosta voidaan pitää geneettisenä. Ottaen huomioon ominaisuuden luonteen ja sen havainnointitavan tämä on yllättävän korkea luku. Tästä syystä tarvitaan lisätietoja jalostuksen ohjaamiseksi. Tämä edellyttää ennen kaikkea, että havainnointi on varmaa ja objektiivista.

Paras tapa on, että Sinä oireilleen koiran omistajana täytät kyselykaavakkeen ja lähetät sen alla olevaan osoitteeseen tietokantaamme tallennettavaksi. Oireilleen koiran omistajana haluat varmasti lähettää tiedot, että voit toivottavasti välttää ongelman jatkossa. Teemme jalostusarviointia, kunhan olemme saaneet riittävästi raportteja. Tulemme poistamaan jalostuksesta yksilöt, joilla on liian korkea pöhöfrekvenssi. Liian vanhojen ja epävarmojen tietojen karsimiseksi haluamme rajoittua elossa oleviin dreevereihin ja niihin, jotka ovat kuolleet tai jotka on lopetettu 31. joulukuuta 2012 jälkeen.

Teet rodulle suuren palveluksen, kun täytät raportin mahdollisimman totuudenmukaisesti ja lähetät sen niin pian kuin mahdollista.

Lähetämme lomakkeen tarvittaessa myös Ruotsiin ainakin niiden koirien osalta joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat tuotu Ruotsista.

Tulostettava lomake löytyy tästä

YLÖS